Site-visits

'Qua grootte en complexiteit een onovertroffen uitdaging', 'De renovatie van één brok geschiedenis', 'Indrukwekkend en super interessant project', waren enkele reacties van de (oud) studenten van PCO Kennis die donderdag 21 november 2019 deelnamen aan de site visit aan de (renovatie van) de Tweede Kamer.

Site-vitis naar het Binnenhof

PCO Kennis biedt haar (oud) studenten ieder jaar twee site visits aan naar interessante projecten. Uit ons rijke netwerk krijgen we de gelegenheid om interessante organisaties en complexe projecten te bezoeken, waarbij we 'een kijkje achter de schermen' mogen nemen en hierbij speciaal aandacht besteden aan de projectbeheersing. Kennisdelen, netwerken en gezelligheid zijn de vaste ingrediënten van deze site-visits. Zo bezochten we de afgelopen jaren al vele mooie projecten als Noord-Zuidlijn, Maasvlakte2, European Space Agency / Airbus, ECN, Maastunnel, en Europees Patent Office.

Site-visit naar het Binnenhof

Donderdag 21 november jl. gingen we op bezoek bij de (renovatie van) de Tweede Kamer op het Binnenhof in Den Haag. Deze site visit bestond uit een uitgebreide rondleiding door de gebouwen van het Binnenhof en een inspirerende en erg interessante presentatie van Marinelle Markus programmanager van het Rijksvastgoedbedrijf en verantwoordelijk voor het gehele renovatieproject.

site-visit.jpg

Het Binnenhof is een complexe verzameling van historische gebouwen, waarvan de meesten al vele honderden jaren oud zijn (1e gebouwen dateren uit het jaar 1250). Van lang niet alle gebouwen en installaties is actuele informatie voorhanden, zoals we dit in deze tijd gewend zijn (tekeningen, digitale bestanden etc.). Inmiddels is het gehele complex in BIM vastgelegd.

Noodzaak van de renovatie

De gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van veiligheid, duurzaamheid en efficiency zoals wij die tegenwoordig aan onze kantoren en bedrijfsgebouwen stellen. Daarbij komt dat het noodzakelijke onderhoud - wat jaarlijks grotendeels tijdens het zomerreces wordt uitgevoerd - door de politieke prioriteiten niet altijd konden worden uitgevoerd. Tijd voor een historische inhaalslag dus. Het Binnenhof wordt daarom nu in één keer grondig gerenoveerd. Dat duurt 5,5 jaar en kost maximaal 475 miljoen euro (prijspeil 2015). Budget staat vast, scope nog niet (!).

Gevolg van de renovatie

Dit betekent bijvoorbeeld dat het Binnenhof gedurende de renovatie niet beschikbaar is voor evenementen en bijeenkomsten, die wij allemaal kennen zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag. Voor de verschillende gebruikers/huurders zijn alternatieve locaties gevonden voor het huisvesten gedurende de renovatie periode. Het renovatieproject is officieel geheim verklaard. Er komt geen openbare aanbesteding voor marktpartijen. Gegevens over de beveiliging, installaties en inrichting van het gebouwencomplex mogen namelijk niet breed bekend worden. Het Rijksvastgoedbedrijf is wel in gesprek met marktpartijen hoe de renovatie het best georganiseerd kan worden.

Uitdaging van de renovatie

Een bijzondere uitdaging voor dit project is dat de gebruikers allemaal hoge staatsinstellingen zijn die ook nog tot taak hebben om te controleren of aan alle (wettelijke)eisen wordt voldaan; zo huist op het Binnenhof naast de Eerste - en Tweede Kamer ook de Raad van State, het hoogste rechtscollege van Nederland. Qua governance dus ook een complexe puzzel. Tel daarbij op de uitdagende omgeving (middenin Den Haag) en de stikstof kwestie en we hebben hier een projectbeheersing-uitdaging van wereldklasse!

Het Rijksvastgoedbedrijf is programmamanager voor dit uitdagende renovatieproject. Tijdens de site visit werden de gasten van PCO Kennis eerst rondgeleid door de diverse gebouwen van het Binnenhof. Wij bezochten de plenaire vergadering van de Tweede Kamer, waar de Kamer op dat moment debatteerde, we konden de vergaderzaal van de Eerste kamer bezichtigen en de historische vertrekken van Mary Stuart. Een informatieve tour met vele historische weetjes en volop informatie over onze Parlementaire geschiedenis.

Afsluiting van een zeer geslaagde site-visit

Hierna verzamelden we in Grand café Dudok, tegenover het Binnenhof waar de lunch werd gebruikt. Marinelle Markus, programmamanager Rijksvastgoedbedrijf en verantwoordelijk voor dit project wist ons hierna moeiteloos te boeien met een bijzonder interessante presentatie over het project. In de komende jaren zal dit project nog regelmatig voorbij komen in pers en politiek; wij mochten er al een kijkje nemen.

rijksvastgoedbedrijf-dudok.jpg

Opnieuw een zeer geslaagde site-visit!

Meer informatie

Meer informatie over de renovatie van het Binnenhof lees je hier.

eerdere site-visits

Wil je meer informatie over eerdere site-visits, lees dan de verslagen in ons blog:
Site-visit Maastunnel Rotterdam
Site-visit Interface Scherpenzeel
Site-visit Space-Expo in Noordwijk
Site-visit Noord/Zuid lijn

 

Blog

lees ons hele blog