Site-visits

In het kader van de opleiding Registered Project Controller (RPC) organiseren we elk jaar site-visits naar verschillende ondernemingen. Vorig jaar mei zijn we naar de renovatie van de monumentale Maastunnel in Rotterdam geweest. Ook dit jaar hebben we dit project bezocht.

Wanneer: woensdag 12 juni van 13.30 tot 17.00 uur.
Presentatie dooor: betrokken projectmedewerkers van de Gemeente Rotterdam & ‘onze‘ docent Michael Blokland als adviseur Project beheersing.

 Lees hieronder het verslag van ons bezoek in 2018.

Site-visit Maastunnel Rotterdam - PCO Kennis

Renovatie van de Maastunnel 

een uitdaging op meerdere vlakken!

PCO Kennis organiseerde een site visit naar de monumentale Maastunnel (1942) in Rotterdam. De Maastunnel is de oudste tunnel van Nederland en toe aan groot onderhoud. Op dit moment vindt er een grootscheepse renovatie en restauratie plaats om weer 50 jaar mee te kunnen. Deze renovatie duurt twee jaar.

De renovatie bestaat uit de aanpak van de betonconstructie alsook een upgrade van de veiligheidssystemen en verkeersystemen om duurzaam te voldoen aan de normen voor tunnelveiligheid. Om de renovatie mogelijk te maken is de tunnel nu deels afgesloten voor autoverkeer.

Naast de tunneldelen bestaat het gehele complex uit ventilatiegebouwen, roltrapgebouwen voor fietsverkeer, garagegebouwen die allemaal een monumentale status hebben. Ook boven de grond is de tunnel dus zeer bezienswaardig. Een bezoek aan de Maastunnel geeft ook de mogelijkheid om skyline van Rotterdam op haar mooist (nabij het water) te bekijken.

Het is een complex project door haar omvang, technische uitdagingen en vele belanghebbenden. De Maastunnel is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Rotterdam als een van de drie noord-zuid verbindingen. Haar monumentale status schept extra uitdagingen voor de inpassing van nieuwe (veiligheids) technische voorzieningen. Met andere woorden, het project is een uitdaging voor techniek, organisatie, communicatie en projectbeheersing. En dat in een politiek gedreven omgeving…

Het was een geslaagde middag met boeiende sprekers van de Gemeente Rotterdam en de Projectorganisatie Renovatie Maastunnel. Remco Bom en Michael Blokland gaven inzicht in de opzet van het project en de uitdagingen die dit project heeft in techniek en stakeholdermanagement.

In dit project is de trechtermethode toegepast met de deliverable 'tijd' als één van de belangrijkste kritische succesfactoren. De oplevering in september 2019 is namelijk een keiharde eis.

Diverse gidsen verzorgden een boeiende rondleiding. De rol van deze tunnels tijdens de Tweede wereldoorlog en een blik in de oude machinekamers gaven een beeld van de functie ruim 75 jaar geleden. Bijzonder om dit deel van de Maastunnel te kunnen zien! 

Maastunnel site-visit - PCO Kennis

Begin 2019 wordt een tweede en laatste rondleiding verzorgt.
In onze nieuwsbrieven lees je binnenkort hier meer over. 

Site-visit Maastunnel PCO Kennis

Het programma van deze middag - 8 mei 2018

13.45 Ontvangst door team PCO Kennis in Bezoekerscentrum Maastunnel
14.00 Presentaties over de aanpak Renovatie Maastunnel en project control
15.15 Rondleidingen
16.45 Einde rondleidingen – retour naar Bezoekerscentrum
17.00 Afsluiting en borrel

maastunnel.jpg

LOCATIE

Bezoekerscentrum Maastunnel
Ventilatiegebouw Zuid
Charloisse Hoofd 27
Rotterdam

eerdere site-visits

Wil je meer informatie over eerdere site-visits, lees dan de verslagen in ons blog:
Site-visit Interface Scherpenzeel
Site-visit Space-Expo in Noordwijk
Site-visit Noord/Zuid lijn

Blog

lees ons hele blog